Nie ma nic lepszego o poranku, czy na drugie śniadanie bądź na podwieczorek niż ciepłe ciasto drożdżowe:) Pewni zgadzacie się ze mną. Ostatnio przygotowałam pyszne, naprawdę bardzo pyszne buchty drożdżowe z powidłami. A, że tego dnia było zimno, sprawdziły się idealnie. Posypane cukrem pudrem smakowały wyśmienicie.
Przepis w wykonaniu jest naprawdę bardzo prosty... i nie pozostaje nic innego jak tylko je zrobić i zajadać:)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 270 - 300 ml mleka
- 60 g masła, roztopionego
- 1 małe jajko
- 2,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
- powidła (około pół słoiczka), na nadzienie
- 2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony
tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do
podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko
wyrobić, podzielić na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić
kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nałożyć
łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny
się stykać). Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować
roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut.
Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.
I WRESZCIE mamy piękną pogodę. Słońce i błękitne niebo:):):):):):)
A jutro czeka mnie wspaniały dzień ze wspaniałymi dziewczynami:)
Kochani, pięknej i smakowitej niedzieli!
Do szybkiego następnego!
Natalia