wtorek, 12 marca 2013
Pierś indycza z owocami w galarecie
Witam was serdecznie:)
U mnie dużo śniegu, a niedługo już Wielkanoc, no i oczywiście pierwszy dzień Wiosny:) Śniegu już mam dosyć, ale co tu zrobić... Trzeba jakoś te dni przeboleć. Zapewne wiele z was już planuje dekoracje i potrawy na Wielkanoc, bo ja już też:) Jak wspominałam 2 marca były urodziny mojego siostrzeńca Kubusia. Obiecałam też, że pokaże przepisy, które robiłam pierwszy raz i wyszły naprawdę niezłe i smakowite:) Przepis na pierś z owocami znalazłam w dodatku w Gazecie Wyborczej. To co pokazuję dziś było naprawdę dobre i zniknęło ze stołu w "minutkę"...
Ostatnimi czasy polubiłam takie połączenia. Pierś jest na słodko... Ale naprawdę smaczna... Myślę też, że to danie można też przygotować na nasze Wielkanocne stoły...
Składniki:
1000g piersi z indyka
po puszce brzoskwiń i ananasa
pół szklanki bulionu drobiowego
po łyżeczce suszonych ziół: bazylii, szałwii i mięty
2-4 łyżeczki żelatyny
sól i pieprz
masło do wysmarowania brytfanny
Wykonanie:
Umytą i osuszoną pierś indyka nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Układamy w głębokiej brytfannie wysmarowanej masłem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni, polewamy bulionem oraz zalewami z brzoskwiń i ananasów. Upieczone mięso studzimy.m gorący sos przecedzamy, dodajemy żelatynę(2 łyżeczki suszonych kryształków na szklankę soku) wcześniej namoczoną w 2 łyżkach zimnej przegotowanej wody i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści, po czym studzimy. Mięso kroimy w plastry, układamy , dekorujemy owocami, zalewamy gęstniejącym sosem.Odstawiamy w chłodne miejsce.
Pozdrawiam was!
mmmmmmy pyszności,aż by się zjadło :))))
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :) Przepis już mam zapisany w zeszycie i na pewno wypróbuje na dniach :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńJako stała czytelniczka, bardzo chciałabym Cię zaprosić do fajnej zabawy w 17 fotoodpowiedzi.
Zasady u mnie na blogu. Jeśli masz ochotę, chęć i czas SERDECZNIE ZAPRASZAM
http://www.rustykalnepoddasze.blogspot.com/2013/03/moje-17-fotoodpowiedzi.html
Pozdrawiam