Jak to radośnie brzmi. Od dziś już mamy wiosnę. Jak spędzacie pierwszy kalendarzowy dzień mojej ulubionej pory roku? U nas pogoda nie wskazuje na to, że to wiosna, ale i tak dzisiejszy dzień bardzo mnie cieszy.
Dziś też rozpoczyna się Wielki Tydzień. Za momencik Wielkanoc, którą też bardzo lubię. I jakoś tak wyjątkowo bardziej cieszę się na te Święta w tym roku:)
W domu panuje już iście świąteczny klimat. Dekoracje już zdobią dom.
Właśnie myślę sobie, że może dlatego cieszę się na te Święta z tego względu, iż mogę bardziej dekoratorsko podziałać też w swojej białej chatce:)
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnych ciast.
Mianowicie-sernika, bab, babeczek.
Oczywiście będą też inne ciasta, ale to dla mnie numer jeden.
Przepis oczywiście na Moją tradycyjną babkę podaję poniżej i pokazuję Wam fotki, jak można ją podać:)
Z ciasta upiekłam też małe babeczki.
Babę i babeczki polałam śnieżnobiałym lukrem, który idealnie skomponował się z niebieskościami, żółtym i zielenią:):):)
BABKA:
Składniki:
6 jaj- białka na pianę
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej( ja zamiast maki ziemniaczanej daję
kisiel wiśniowy- 1 szklanka, ale można dać cytrynowy według uznania)
6łyżek octu i oliwy
1 mały proszek do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na pianę w osobnej misce.
W innej misce, żółtka, cukier i
margarynę ucierać. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną lub kisiel, ocet, oliwę
i mały proszek.
Dodać pianę i na małych obrotach mikserach wymieszać.
4 łyżki masy odebrać i dodać kakao.
Foremkę wysmarować margaryną, posypać bułką
tartą.Połowę białej masy wyłożyć do foremki, następnie czekoladową i na wierzch resztę masy, która nam została.
Piec w
temperaturze 180 stopni, około 45-50 min.
Dziękuje też za tyle pięknych słó pod ostatnim wpisem:) One właśnie uświadamiają Mnie, że mam NAJCUDOWNIEJSZYCH czytelników pod słońcem:)
Moi Mili życzę Wam smacznych wypieków. CUDOWNEJ wiosny i owocnego tygodnia:)
Macham do Was wiosennie z Mojej białej chatki:):):)
Do następnego!
Natalia