środa, 9 kwietnia 2014

Wielkanocne dekoracje

Witajcie Kochani!

Jak Wasze przygotowania do Wielkanocy?
U Mnie pojawiły już się jajka, zające i kurki:-)
Uwielbiam te wiosenne święta!
W tym roku Wielkanoc będzie jeszcze piękniejsza, bo zielona...
Deszczyk popadał i wszystko tak się cudnie zazieleniło:-)
Jest cudownie...
***


Powoli zastanawiam się nad wypiekami świątecznymi...
... na pewno będzie babka i sernik!
Uwielbiam tradycyjne, świąteczne ciasta:-)
A dziś dla Was kilka kadrów :-)









***








I na koniec dzielę się z Wami jeszcze Moim porannym widokiem:-)
Wiosna jest cudowna:-):-)



Życzę Wam cudnych przygotowań do Świąt!
Do następnego napisania:-)
Ściskam Was wszystkich!
Natalia

piątek, 4 kwietnia 2014

Słonecznikowiec

Witajcie Kochani!

Dziękuję Wam za miłe słowa pod ostatnim postem.
Przyznam się, że Wasze opinie na temat pomalowania stołu dały Mi dużo do myślenia...
***


Dziś piątek, zaczyna Nam się weekend, więc mam dla Was pyszną propozycję na deser.
Przepis na to ciasto otrzymałam od przyjaciółki Mojej Mamy:-)
Jest naprawdę szybkie i proste.
Krem jest najprostszy z najprostszych:-)
Wystarczy tylko połączyć margarynę z masą kajmakową!
I do tego chrupiący słonecznik!!!:-)
Na pewno nie robiłam tego ciasta pierwszy i ostatni raz :-)
 ***




Biszkopt:
6 jaj
200 g cukru
3 budynie waniliowe
 1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno.
Dodać cukier i żółtka.
Masę jajeczną wymieszać łyżką z wszystkimi suchymi składnikami.
 Po wystudzeniu ciasto wyłożyć i przekroić na dwa blaty.

Słonecznik:
 300 g słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Masło i cukier rozpuścić.
Dodać słonecznik i uprażyć.

Krem: 
kostka margaryny(Kasia)
masa kajmakowa

Margarynę utrzeć.
Dodawać masę kajmakową i ucierać.

Wykonanie:
Do małej miseczki odłożyć krem do posmarowania wierzchu.
Resztę kremu wymieszać z połową uprażonego słonecznika.
Nałożyć drugi blat i rozprowadzić na nim resztę kremu.
Posypać resztą słonecznika.
***
Polecam Wam go serdecznie!:-)




Pięknego i słonecznego weekendu Moi Mili!:-)
Ściskam :-)
Natalia

poniedziałek, 31 marca 2014

Wiosennie i optymistycznie:-)

Witajcie!:-)

Jak minął Wam weekend?
Na pewno wykorzystaliście tą cudowną pogodę!
Jutro już kwiecień, więc za chwileczkę święta:-)
Są dopiero pod koniec kwietnia, więc pewnie będzie już zielono...
Dziś, kiedy byłam na spacerze, nie mogłam się napatrzeć na piękność przyrody:-)
***


Skoro wiosna już do Nas zawitała, to i w kuchni zrobiło się całkiem wiosennie!
Kwieciste skorupy powyciągane i jeszcze więcej błękitu:-)





Jak miło jest się obudzić, gdy słoneczko świeci od samego rana...
 i jak ptaszki śpiewają...
Jest niesamowicie i optymistycznie!!!:-)
Uwielbiam ten wiosenny czas!!!







Mnóstwa słoneczka Wam życzę!
Do następnego!:-)
Natalia

wtorek, 25 marca 2014

Kuchenne migawki

Witajcie!

Dziękuję Wam za ostatnie miłe słowa:-)
Pytaliście o smak cista, czy czuć szpinak...?
Nie, nie czuć.
Ciasto jest bardzo dobre!;-)
Także Ci, którzy nie przepadają za szpinakiem, bez obaw mogą je jeść!:-)
***


A dziś mało pisania, tylko kilka kadrów!
Dokoła wiosennie, tylko za oknem deszczowo...
Może kwiecień będzie ładniejszy!
No, ale "w marcu, jak w garncu";-)








Uwielbiam niebieskości:-)
Nowa filiżanka, a do tego coś słodkiego, szybkiego!:-)
Tym razem z brzoskwinią! 




Ściskam Was wszystkich!
Słodkiego popołudnia!:-);-)
Natalia

niedziela, 23 marca 2014

Leśny mech;-)

Witajcie Kochani!;-)

Pierwszy weekend wiosny, a niestety deszczowy...
Czekam  na SŁOŃCE:-):-)
***

Jakiś czas temu otrzymałam wiadomość od Izy z bloga To co kocham...
Iza przysłała mi link z przepisem na to ciasto!
Jak zobaczyłam zdjęcie, zrobiło na Mnie wielkie wrażenie!
Ale ciasto ze szpinakiem...
Trochę Mnie to zdziwiło.

Wczoraj jednak postanowiłam spróbować...
i wierzcie Mi jest naprawdę smaczny!
No i jak wygląda!!!:-)
Dzięki Iza za ten przepis!:-)




Składniki na tortownicę o średnicy 25cm
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • ok. łyżka cukru pudru
  • owoc granata do ozdoby

Wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią. 



Pięknej i wiosennej niedzieli Wam życzę!:-)
Natalia