Witajcie!:)
Dawno mnie tu nie było:) Ostatni tydzień był bardzo intensywny i minął szybko:) Dobrze, że chociaż znalazłam czas, aby zajrzeć na Wasze blogi:) Tak przy okazji dziękuje Wam za ostatnie komentarze pod ostatnim postem i również za to, że i Wy zaglądacie;) Maj trwa, wszystko zielone i kolorowe. Mnie w tym miesiącu najbardziej chce się żyć. Jest tak pięknie... Mamy weekend i na dobry początek bułeczki cynamonowe;) Znalazłam je U Izy z Domowego Zakątka. Wspaniałe i bardzo, bardzo dobre;) Bardzo lekkie i akurat do dobrej herbatki. U mnie dzisiaj cały dzień pada deszcz... majowy i dlatego się na nie skusiłam;) Polecam i Wam;)
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki
25 gram drożdży
200 ml mleka
75 gram masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 jajko
Z drożdży zrobić zaczyn i pozostawić go do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, jajko.Masło rozpuścić. Do miski wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać wszystkie składniki dodając powoli rozpuszczone masło. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie do posmarowania
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 szklanki mleka
2-3 łyżki rodzynek sułtańskich.
3 szklanki mąki
25 gram drożdży
200 ml mleka
75 gram masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 jajko
Z drożdży zrobić zaczyn i pozostawić go do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, jajko.Masło rozpuścić. Do miski wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać wszystkie składniki dodając powoli rozpuszczone masło. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie do posmarowania
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 szklanki mleka
2-3 łyżki rodzynek sułtańskich.
2 łyżki cynamonu
Budyń ugotować z 1i 1/2 szklanki mleka. Do gorącego budyniu wsypać opłukane rodzynki aby zmiękły.
Budyń ugotować z 1i 1/2 szklanki mleka. Do gorącego budyniu wsypać opłukane rodzynki aby zmiękły.
Polewa:
Mały kubeczek śmietany 18 %
Ok.50 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Ciasto posmarować masą cynamonową i zawinąć w rulon. Pokroić na 12 części i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Mały kubeczek śmietany 18 %
Ok.50 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Ciasto posmarować masą cynamonową i zawinąć w rulon. Pokroić na 12 części i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Pod moim ostatnim postem pojawiło się pytanko o przepis na sałatki tak więc:
Fotki tutaj
Sałatka z mozzarella
mix sałat
mini mozzarelle
pomidor
ogórek
rzodkiewka
sos winegret( ja dałam ten ale można dodać jaki się chce)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka musztardy (dowolnie)
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka musztardy (dowolnie)
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.
Sałatka z kurczakiem
polędwiczki z piersi kurczaka
mix sałat
suszone pomidory w oliwie
pomidor
papryka ( ja dałam żółtą i czerwoną)
Zamarynować kurczaka (marynata według uznania) i usmażyć. Pokroić i włożyć na składniki.
Sos dałam ten sam. Można dać inny, jaki się tylko lubi.
Polecam, bo są wyśmienite;)
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę pogodnego i udanego weekendu:)
Natalia
Natalko znowu pysznosci u Ciebie, bardzo apetyczne zdjecia!!!!!!!!! Sliczne te kremowe kubaski w kuchni :O)))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ania
Same pyszności:))pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńLitości-ja na prawdę próbuję nie jesć słodyczy a znowu ślinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńOjjjj jak ja zazdroszczę umiejętności pichcenia ....ja w tym nie jestem za dobra:(((((((
OdpowiedzUsuńPyszności szkoda,że nie mieszkasz w Olszynie
Zapisuje do przpiśnika!!!!
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka...nie mam drożdży ale chyba zrobię trochę gofrów, pozdrawiam Basia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepisiki! ;))))))
OdpowiedzUsuń