Nie ma nic lepszego o poranku, czy na drugie śniadanie bądź na podwieczorek niż ciepłe ciasto drożdżowe:) Pewni zgadzacie się ze mną. Ostatnio przygotowałam pyszne, naprawdę bardzo pyszne buchty drożdżowe z powidłami. A, że tego dnia było zimno, sprawdziły się idealnie. Posypane cukrem pudrem smakowały wyśmienicie.
Przepis w wykonaniu jest naprawdę bardzo prosty... i nie pozostaje nic innego jak tylko je zrobić i zajadać:)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 270 - 300 ml mleka
- 60 g masła, roztopionego
- 1 małe jajko
- 2,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
- powidła (około pół słoiczka), na nadzienie
- 2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony
tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do
podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko
wyrobić, podzielić na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić
kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nałożyć
łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny
się stykać). Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować
roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut.
Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.
Przepis z TEJ strony.
I WRESZCIE mamy piękną pogodę. Słońce i błękitne niebo:):):):):):)
A jutro czeka mnie wspaniały dzień ze wspaniałymi dziewczynami:)
Kochani, pięknej i smakowitej niedzieli!
Do szybkiego następnego!
Natalia
Jak smakowicie wyglądają.Uwielbiam buchty:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno smakowite.miłego niedzielnego odpoczynku. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie:))a zjadane w tak pięknym otoczeniu pewnie smakują wybornie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPorywam przepis bo ciasto drożdżowe plus powidła to moje smaki:-)))
OdpowiedzUsuńZ niecierpliwością czekam na Was:-)))
Pozdrawiam:-)))
Robię dokładnie takie same buchty. Są pyszne:)
OdpowiedzUsuńJak dobrze znowu tutaj posiedzieć. Delektuję się każdym zdjęciem Buziaki :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepyyysznieee! :D
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, aż ślinka poleciała.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiem co to jest ? Serio ! Aleeee wyglada zachecajaco.
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze smacznosc i taaaak pieknie ♡
Wyglądają niezwykle smakowicie:-) Idealne na piknik pod chmurką-u nas wreszcie dzisiaj słonko zawitało!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
mniam, obłędnie wyglądają
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMniam naprawdę świetnie wyglądają
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie u Ciebie Natalko, uwielbiam wszelkie drożdżowe bułeczki, na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie, Agness <3
drożdżowe to zawsze świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńu Ciebie jak w raju jest na co popatrzeń i coś pysznego zawsze do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Na pewno pyszności :) w takim otoczeniu picie kawy i zagryzanie takimi bułeczkami, mmm, marzenie :) Piękne, sielskie zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMniam...
Uściski.
Mniam! Już mi pachną! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nareszcie wiosna zawitała i od razu humorek lepszy :)
Ja się wcale nie dziwię że smakowały wyśmienicie! :) Tak też wyglądają. Na pewno w połączeniu z książką zniknęły w powiewie wielkiej przyjemności :)
OdpowiedzUsuń