Spokojna niedziela za nami... Leniwa, rozpoczęta pysznym śniadankiem. Dookoła otaczają już mnie kwiatki, pastele i wiosenne akcenty. Tak- CZEKAM już na wiosnę. Marzy mi się już prawdziwie iście wiosenny poranek z radosnymi ptasimi trelami i słońcem wpadającym przez okna.
Ostatnio przyszła do mnie paczuszka z mojego ulubionego sklepiku KREDENS BABCI HELI, gdzie było wiele cudnych rzeczy z nowej wiosenno-letniej kolekcji. Dlatego zmobilizowałam się i powyciągałam moje kwieciste kubeczki i tekstylia.
Ale też oczywiście nie zabrakło u mnie słodkości. Drożdżówki z malinami, bułeczki z wiśniami, kruche różyczki, na które podaje przepis poniżej oraz karnawałowe pączki:):):)
KRUCHE RÓŻYCZKI
Składniki:
400g maki
250-300g masła
4-5 żółtek+ jedno białko
80g cukru pudru
szczypta soli
1 słoik marmolady wieloowocowej
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć masło, żółtka, cukier puder i sól. Składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać od literatki kółka.
5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego tak, by ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Miejsca łączeń posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek wykładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół(powstaną 2 różyczki). w ten sposób przygotować ciastka z reszty ciasta. Różyczki przełożyć na blachę i lekko rozchylić ich płatki.
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni. Piec około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
400g maki
250-300g masła
4-5 żółtek+ jedno białko
80g cukru pudru
szczypta soli
1 słoik marmolady wieloowocowej
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć masło, żółtka, cukier puder i sól. Składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać od literatki kółka.
5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego tak, by ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Miejsca łączeń posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek wykładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół(powstaną 2 różyczki). w ten sposób przygotować ciastka z reszty ciasta. Różyczki przełożyć na blachę i lekko rozchylić ich płatki.
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni. Piec około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Tak słodko się dziś z Wami żegnam. Lecę do kuchni zarobić chlebek. Będzie sobie rósł przez noc, a jutro z samego rana go upiekę. Nie ma piękniejszego zapachu.
Pozdrawiam i macham Wam Kochani z białego domku, przedwiosennego, opatulonego w ciepły blask świec i klimatycznej muzyki.
Fantastycznego tygodnia!!!
Natalia
Wiosna co roku mi się z Tobą kojarzy :))
OdpowiedzUsuńŚliczna kolekcja kwiecistych kubeczków :)
OdpowiedzUsuńWspaniała porcelana, pięknie i aromatycznie u Ciebie.:)
OdpowiedzUsuńTeż już nie mogę się doczekać wiosny, na całe szczęście mamy już luty :)
OdpowiedzUsuńWiosennie już u Ciebie . Z chęcią skorzystam z przepisu . Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńale cudna porcelana. z ta wiosna to jeszcze trochę chodz i ja sie skusiłam na zakup hiacyntów
OdpowiedzUsuńte drożdżówki kuszą :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle wspaniałe wypieki :-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuń