wtorek, 18 lipca 2017

GALETTE-rustykalna tarta z porzeczkami.


Dzień dobry:)

Popijam sobie właśnie wczesną poranną cytrynową herbatkę. Słońce już dawno zaczęło witać się z nami o poranku. Letnie poranki mają w sobie szczególną magię. Jest przyjemnie, rześko, poranna rosa, mgły- bardzo lubię latem wcześnie wstawać, by móc napawać się owymi wakacyjnymi wschodami słońca.


Macie w swoich ogrodach na krzaczkach jeszcze porzeczki?
Ja osobiście do ciast uwielbiam te owoce, więc i tym razem coś słodkiego z porzeczkami. 
GALETTE- idealnie krucha, chrupiąca, rustykalna tarta. UWIELBIAM to ciasto. 
Podawałam na ciepło z lodami waniliowymi- tak tak- smak słowem boski. Kwaśne porzeczki, kruche ciasto i lody skomponowały się wyśmienicie!



GALETTE Z PORZECZKAMI, rustykalna tarta z owocami

ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

450 g porzeczek czarnych i czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka truskawek lub malin lub wiśni  - opcjonalnie ale ładnie łamie strukturę

dodatkowo:

1 jajko lub mleko do posmarowania, cukier puder do podania


 Wykonanie:

 Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z zimnym masłem. Dodaję wodę i chłodnymi dłońmi, dość szybko zagniatam jednolite ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki. 

Porzeczki mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku układam owoce, zostawiając troszkę miejsca od brzegu. Ciasto zawijam na owoce, na brzegu robię zakładkę. Smaruję jajkiem lub mlekiem. Piekę 35 minut w 200 stopni C.
Podaję ciepłą,  oprószoną cukrem pudrem z łyżką jogurtu naturalnego lub gałką lodów.





 Dziś dopiero wtorek, a ja już jestem myślami przy weekendzie:)
W najbliższą sobotę wybieram się do Anitki- Nitka Design, na spotkanie z świetnymi, pełnymi pasji dziewczynami. 
Wyczekuję tego weekendowego czasu, bo znów zobaczę miłe twarzyczki i poznam realnie nowe blogowe koleżanki. 



To będzie piękny czas... zatem byleby do weekendu:)
Oby słońce nie opuszczało nas do końca tygodnia!
Uściski Wam posyłam poranne:) Smacznych śniadań, fajnych wtorków i dobrych ludzi wokół:)
Natalia 

24 komentarze:

  1. O jak smakowicie u ciebie od rana... Mniam, mniam. A spptkanie nalewno będzie udane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciasta z owocami. Życzę miłego spotkania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity kąsek.
    Pozdrawiam wakacyjnie ☀

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i apetycznie wygląda :)
    A na szarym papierze bardzo jej do twarzy.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pysznie:)Pozdrawiam serdecznie i udanego spotkania życzę:))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że nie można się poczęstować przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ale cudo!! Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabieram się za taką tartę z owocami i zabrać się nie mogę ;p
    Apetyczne zdjęcia!
    Miłego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiele o tej tarcie słyszałam, ale sama jeszcze jej nie robiłam. Czas najwyższy wypróbować Twój przepis:-)))
    Do soboty:-))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie. Miłego spotkania ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szukałam inspiracji dla czerwonej porzeczki, więc Twoje ciasto jest jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta z porzeczkami więc ten przepis jak dla mnie super. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada pysznie:)Milia
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda obłędnie, strasznie mi się takie rustykalne tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nabrałam chęci na spróbowanie tej tarty, ale mam tylko czerwone porzeczki. Mogą być same czerwone? Pozdrowionka.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealny deser dla mnie :-)
    Żałuję, że nie mieszkam bliżej Was i zazdroszczę, że możecie się często spotykać. Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  17. ~Przepadłam! Wyglada obłednie~!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie:) Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. W tamtym roku próbowałam zrobić taką tartę, ale coś sknociłam i tak nie wyszło - Twoja wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tarty zawsze pięknie wyglądają, a Twoja wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda smakowicie. Uwielbiam czarne porzeczki więc na pewno by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)