czwartek, 16 marca 2017

Rogale na śniadanie- WIOSENNE DZIEŃ DOBRY:):):)


Zgadzam się z tym stwierdzeniem, że gdy tylko pojawią się na niebie pierwsze promienie słoneczne chce nam się działać- po prostu chce się więcej.
I nawet dziś chciało Mi się wstać wcześniej niż zazwyczaj, upiec na śniadanie pyszne rogaliki według przepisu Agnieszki- słynnej instagramowej Perfekcyjnej Pani Domu, którą znajdziecie TUTAJ.
Wyszły wyśmienite, smakowały obłędnie z kubkiem kakao i posmarowane świeżym wiejskim masłem :) Czy można lepiej rozpocząć dzień?
Rogaliki robi dzień wcześniej, wieczorem, o poranku wystarczy tylko posmarować jajkiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika. 




Podaję przepis, ale także zapraszam Was na profil Gąski:) KLIK, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych i sprawdzonych przepisów:)

ROGALIKI

Ciasto drożdżowe:

20g świeżych drożdży
650g mąki
200ml mleka
100ml wody
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Po tym czasie dzielimy ciasto na około 10 części i formujemy rogale.
Wszystkie te czynności robimy wieczorem. Surowe rogale wkładamy do lodówki na no, gdzie 
pomału wyrastają. 
Rano wyciągamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200stopni), tak na około 15-20 minut. 

Smacznego!















 A za tydzień będziemy witać już kalendarzową wiosnę:) Cas ucieka, a codzienne śpiewy ptaków i żurawie zwiastują, ze wiosna tuż za rogiem:)
Mam nadzieję, ze u Was dziś jest równie pięknie i słonecznie...? Jeśli nie, to przesyłam Wam słońce ode mnie:):):)
Uściski i pozdrowienia!!!
Natalia

29 komentarzy:

  1. super wygladaja twoje rogaliki :)Dziekuje za przepis,
    na perwno wyprobuje, bardzo uroczo u ciebie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. z takimi rogalami dzień musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie pięknie i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglądają. Też sobie kiedyś takie upiekę. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe śniadanko. Solidny początek udanego dnia. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę patrzeć na te słodkości - a kysz, a kysz :-)))). Na diecie ścisłej jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaardzo apatyczne rogaliki. Kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie wszystko wygląda tak pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  9. o takie bym zjadła, mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieknie u Ciebie jak zawsze.Rogaliki są kuszące.Przepis zapisuję.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rogaliki wyglądają mega apetycznie. :-) Są piękne i na pewno mega smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają na pyszne, muszą też tak smakować, aż, by się zjadło :)

    Pozdrawiam,
    http://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Znów tak pysznie u Ciebie:))pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Rogaliki na śniadanie, cieplutkie świeżutkie z masełkiem ach! brzmi cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie przepisy ,bez zbytniego wysiłku rano ciepłe bułeczki ....mmmmm pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takim śniadaniem bym nie pogardził :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo wiosennie i pyszniutko :)
    Piękne kolorki u Ciebie i śliczny hiacyntowy bukiecik.
    Uściski weekendowe.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy może zdarzyć się nam coś piękniejszego z samego rana po przebudzeniu jak śniadanie w postaci przepysznych i w dodatku ciepłych rogalików z kawą, w pięknym otoczeniu wśród promieni słonecznych!. Bajka! Jesteś czarodziejką :)
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepyszne wypieki....a zdjęcia boskie....muszę przyjechać do ciebie na naukę 😊😚😚😚😚

    OdpowiedzUsuń
  20. Tobie to się zawsze udaje mnie zachwycić i smakołykami i pięknem wystroju domku. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  21. Narobiłaś smaka rogalikami;) Uwielbiam Twoje pastelowe mieszkanko:) Chce się tam być:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Natalko, bardzo smakowite rogaliki nam zaserwowałaś :) U Ciebie w chatce powoli czuć Wielkanoc. Piękne hiacynty i słodki królik :)
    Udanego weekendu !

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają bardzo apetycznie :)
    Mi nigdy nie wychodzą takie piękne rogale ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękne te rogale śniadaniowe, kiedyś takie robiliśmy. Przed śniadankiem warto wypić szklankę wody z cytryną - to oczyszcza organizm. Ostatnio zrezygnowaliśmy z noszenia mineralnej ze sklepu i założyliśmy u siebie filtr pod zlewem w kuchni. Nie nosimy butelek i nie zaśmiecamy środowiska a wszystko przygotowane na tej wodzie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pysznie wyglądają te rogaliki i wyobrażam sobie, że jeszcze lepiej smakują ;)
    Piękna ta Twoja porcelana w takim otoczeniu wszystko smakuje jeszcze lepiej ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  26. Muszę wypróbować ten przepis.
    Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj chciałbym takie śniadanko i Twoją oprawę dla niego...

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)