wtorek, 14 marca 2017

LEMON DRIZZLE CAKE, angielskie ciasto cytrynowe.

Dziś o poranku na moich profilach na facebook'u i na instagramie pisałam, że zapachniało Mi dziś Świętami wielkanocnymi:) A to za sprawą owego przepysznego ciasta cytrynowego. 
Dziś rano na szybko znalazłam przepis i wzięłam się za wypieki. 
Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo wilgotne, bo takie ciasta lubię najbardziej. Czuć wyraźnie cytrynę i słowem rozpływa się w ustach:)





Składniki:
  • 170 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane i odłożone suche składniki, 2 łyżki mleka, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
Niewielką formę keksówkę o wymiarach dolnych 9 x 19 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto natychmiast 'podziurkować' patyczkiem do szaszłyków i nasączyć mieszanką soku z cytryny i cukru. Każdą kolejną łyżkę nasączenia wylewać po wsiąknięciu poprzedniej. Przestudzić. Wyjąć z foremki, kroić i podawać.


Nasączenie:
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
Składniki nasączenia wymieszać.


Przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki  





 Słodko Was dziś pozdrawiam:) i życzę SMACZNEGO! 
Natalia



23 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, myślę, że równie dobrze smakuje. W okolicach Wielkanocy zawsze mam ochotę na cytrynowe wypieki, nie wiem czy to przez ten żółty kolor?
    Pozdrawiam ciepło:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zrobię! Drobne zmiany i będzie bezmleczne

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada pysznie i napewno tak smakuje.
    Pozdrawiam cieplo
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie!!! Zapewne tak tez smakuje. Miłego

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta cytrynowe z wyczuwalnym smakiem cytryny. Bardzo rzadko piekę, ale chyba na Święta skuszę się na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam...Zjadłoby się:) Bardzo apetycznie wygląda:) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie:)) Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowite :) widzę, że nie tylko za mną chodzą cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda - tylko tak się zastanawiam czy na mące pełnoziarnistej też by wyszło...

    OdpowiedzUsuń
  10. o mniam, uwielbiam takie ciasta cytrynowe

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej i mi poleciała slinka. Wygląda na bardzo pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie, jest idealne na wiosnę :)
    Mniam :)
    Uściski Natalko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie, wiosna jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie, lubię takie ciasta. Uściski

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż poczułam zapach cytrynowej babki :) Pycha :)
    Buziaki serdeczne, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię babki cytrynowe. A twoje ciasto wygląda bardzo smakowite. Pięknie zdjęcia Natalko :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Za ciastami cytrynowymi nie przepadam ale Twoje wygląda niesamowicie apetycznie.
    Zdjęcia jak zwykle urocze.
    Pozdrawiam wiosennie 🌷

    OdpowiedzUsuń
  18. Apetycznie wygląda. Bardzo lubię te prostokątne talerze do ciasta. A żonkil nadał całości taki wiosenny wygląd. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe ciasto. Uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie piekłam cytrynowego ciasta,skusiłaś mnie.Ciasto wygląda smakowicie.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zapisane....do wypróbowania obowiązkowo 😊😊😊🤗

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak pięknie sfotografowałaś to ciasto...Chce się je zjeść:))) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)