Dzień dobry:)
Popijam sobie właśnie wczesną poranną cytrynową herbatkę. Słońce już dawno zaczęło witać się z nami o poranku. Letnie poranki mają w sobie szczególną magię. Jest przyjemnie, rześko, poranna rosa, mgły- bardzo lubię latem wcześnie wstawać, by móc napawać się owymi wakacyjnymi wschodami słońca.
Macie w swoich ogrodach na krzaczkach jeszcze porzeczki?
Ja osobiście do ciast uwielbiam te owoce, więc i tym razem coś słodkiego z porzeczkami.
GALETTE- idealnie krucha, chrupiąca, rustykalna tarta. UWIELBIAM to ciasto.
Podawałam na ciepło z lodami waniliowymi- tak tak- smak słowem boski. Kwaśne porzeczki, kruche ciasto i lody skomponowały się wyśmienicie!
GALETTE Z PORZECZKAMI, rustykalna tarta z owocami
ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
450 g porzeczek czarnych i czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka truskawek lub malin lub wiśni - opcjonalnie ale ładnie łamie strukturę
dodatkowo:
1 jajko lub mleko do posmarowania, cukier puder do podania
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
450 g porzeczek czarnych i czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka truskawek lub malin lub wiśni - opcjonalnie ale ładnie łamie strukturę
dodatkowo:
1 jajko lub mleko do posmarowania, cukier puder do podania
Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z zimnym masłem. Dodaję
wodę i chłodnymi dłońmi, dość szybko zagniatam jednolite ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki.
Porzeczki mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto
rozwałkowuję na kształt koła. Przenoszę na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, na środku układam owoce, zostawiając troszkę miejsca od brzegu. Ciasto
zawijam na owoce, na brzegu robię zakładkę. Smaruję jajkiem lub mlekiem. Piekę 35 minut w 200 stopni
C.
Podaję ciepłą, oprószoną cukrem pudrem z łyżką jogurtu naturalnego lub gałką lodów.
W najbliższą sobotę wybieram się do Anitki- Nitka Design, na spotkanie z świetnymi, pełnymi pasji dziewczynami.
Wyczekuję tego weekendowego czasu, bo znów zobaczę miłe twarzyczki i poznam realnie nowe blogowe koleżanki.
To będzie piękny czas... zatem byleby do weekendu:)
Oby słońce nie opuszczało nas do końca tygodnia!
Uściski Wam posyłam poranne:) Smacznych śniadań, fajnych wtorków i dobrych ludzi wokół:)
Natalia
O jak smakowicie u ciebie od rana... Mniam, mniam. A spptkanie nalewno będzie udane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z owocami. Życzę miłego spotkania:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity kąsek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wakacyjnie ☀
Pięknie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA na szarym papierze bardzo jej do twarzy.
Uściski.
Wyglada pysznie:)Pozdrawiam serdecznie i udanego spotkania życzę:))))))))))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można się poczęstować przez monitor :)
OdpowiedzUsuńWow, ale cudo!! Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńZabieram się za taką tartę z owocami i zabrać się nie mogę ;p
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcia!
Miłego spotkania!
Wiele o tej tarcie słyszałam, ale sama jeszcze jej nie robiłam. Czas najwyższy wypróbować Twój przepis:-)))
OdpowiedzUsuńDo soboty:-))
Pozdrawiam serdecznie:-)))
Wygląda apetycznie. Miłego spotkania ! :)
OdpowiedzUsuńSzukałam inspiracji dla czerwonej porzeczki, więc Twoje ciasto jest jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z porzeczkami więc ten przepis jak dla mnie super. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie:)Milia
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
wygląda obłędnie, strasznie mi się takie rustykalne tarty :)
OdpowiedzUsuńNabrałam chęci na spróbowanie tej tarty, ale mam tylko czerwone porzeczki. Mogą być same czerwone? Pozdrowionka.:)
OdpowiedzUsuńIdealny deser dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nie mieszkam bliżej Was i zazdroszczę, że możecie się często spotykać. Ściskam!
~Przepadłam! Wyglada obłednie~!
OdpowiedzUsuńInspirująco....świetny przepis:)))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie!
OdpowiedzUsuńW tamtym roku próbowałam zrobić taką tartę, ale coś sknociłam i tak nie wyszło - Twoja wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńTarty zawsze pięknie wyglądają, a Twoja wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Uwielbiam czarne porzeczki więc na pewno by mi smakowało.
OdpowiedzUsuń