wtorek, 13 maja 2014

CHLEB owsiany

Witajcie Moi Mili:-)

Na samym początku chcę Wam serdecznie podziękować za tyle
ciepłych i pięknych słów!!!
Witam również wszystkich Moich nowych gości:):):)
***



Cieplutki, chrupiący i najlepiej z masłem!
Mowa o chlebie!!!
Uwielbiam taki wyciągnięty z piekarnika, lekko ostygnięty:):):)
Może być też do tego twarożek z rzodkiewką lub szczypiorkiem:):):)
To taka propozycja na wiosenne śniadanie lub kolację!!!


 składniki:
  • 1 l - ciepłej wody
  • 50 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżeczki - soli
  • 8 łyżek - płatków owsianych górskich
  • 1 kg - mąki pszennej
  • 1 garść - łuskanego słonecznika
  • 1 garść - siemienia lnianego
  • odrobina mleka
ponadto:

łuskany słonecznik do posypania

Wykonanie:

Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier.
 Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. 
 Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. 
Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka.
 Posypać łuskanym słonecznikiem.
Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę.














 Ostatnio spotkała Mnie bardzo miła niespodzianka:):):)
Otrzymałam wyróżnienie od
Zajrzyjcie na jej bloga!
Dziewczyna jest niesamowita... kreatywna i pełna pomysłów!

1. o co poprosiłabyś złotą rybkę?
o zdrowie
2. jesteś szczęśliwa, gdy...
szczęśliwi są inni 
 
DZIĘKUJĘ Ci Moja Droga za tą nominację:):):)
***
Dziś z samego rana narwałam białego bzu do wazonu:)
Po całym domu roznosił się jego zapach! 
Uwielbiam biały bez, jest prześliczny:):):)


 To tyle na dziś:-)
Mam nadzieję, że Was nie zamęczyłam!!!;-)
Żegnam się z Wami:):):)
Ściskam 
Natalia

49 komentarzy:

  1. Bardzo chetnie spróbowałabym takiego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Postaram się kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, jaki pyszny chlebus!!!kiedy ja sie odwaze, zeby upiec wlasny???

    OdpowiedzUsuń
  4. No Kochana .. trafiłaś w samo sedno :-)) Przepis kopiuję i niebawem będę działać :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki chlebek mi sie marzy:) Wygląda niebiańsko,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj dawno u mnie nie było tego pysznego chlebka.Ja zawsze piekę z tego przepisu, jest przepyszny, pewnie dlatego że innego nie próbowałam upiec :). Przepysznie podany........Mniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb tak smakowicie wygląda, że może spróbuję upiec, ale mam pytanie techniczne.
    W jakiej temperaturze pieczesz i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ on pięknie wygląda !!!! - a ja idę robić kolację z biedronkowego chleba - pozdrawiam Natalko serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję wyróżnienia Natalko!!!!
    Oj tak, taki świeży ,jeszcze ciepławy chlebek ,najlepszy jest z masełkiem ;p
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek rewelacja, gdybym taki gdzieś w piekarni zobaczyła, od razu bym kupiła tak apetycznie wygląda, aż zazdroszczę Ci nie tylko samku ale i zapachu zaraz po wyciągnieciu z piekarnika. Pieknie wyrosło :))

    OdpowiedzUsuń
  11. ale bym zjadła sobie kawałeczek takiego chlebusia!!!wygląda przepysznie!;))
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam do Ciebie zaglądać, zawsze częstujesz takimi pysznościami. Twój chlebuś wygląda super, wyrośnięty, puszysty, w cudnych okolicznościach przyrody :))) Chodzi mi ostatnio po głowie myśl żeby samej piec chleb, taki prawdziwy, na zakwasie ... Twój dzisiejszy post jeszcze bardziej mnie przybliżył do realizacji tego pomysłu :))
    Buziaki Kochana i ... smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebeczek...tylko go zjeść, pachnie wirtualnie i wygląda pysznie:))) Piękne zdjęcia Moja Droga:)))
    Miłego dnia...Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje.
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieczywo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebek wyszedł Ci tak apetyczny, że poprostu aż marsza mi kiszki zaczęły grać i nic tylko go zabrać z tych zdjątek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie.
    Śliczne fotki.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. kochana gratulacje za nominację :D
    chlebek prezentuje się przepięknie :D uwielbiam takie uczty na świeżym powietrzu :)
    buziaki miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  19. Hiii oglądam posta czytam ,ślinka jak zawsze mi leci . Myślę sobie jej jakiego ja mam bzika na punkcie chlebka z ziarenkami i innymi takimi zdrowymi rzeczami , a tu na końcu Bzik :)))))))) Nap punkcie którego też mam bzika . Jego zapach jest jednym z najpieknieszych zapachów kwiatowych.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek niezwykle apetyczny. na pewno skorzystam z przepisu:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. niesamowity ! ♥
    juz czuje jego zapach i smak..mmm ^^

    Zapraszam: gertrama.blogspot.com
    obserwujemy? odp u mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
  22. Chlebek pierwsza klasa:)
    Uwielbiam taki ze słonecznikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm chciałabym spróbować ;D
    http://vogueholiczka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. o taki chlebek uwielbiam :)
    Buziaki Natalko :)

    OdpowiedzUsuń
  25. jak zwykle u Ciebie same dobrocie

    OdpowiedzUsuń
  26. Wreszcie coś dla mnie. Słodyczy nie mogę ale taki chlebek to pychotka - uwielbiam. Też czasami piekę. Dawno tego nie robiłam ale narobiłaś mi smaku i w sobotę skorzystam z Twojego przepisu. Potwierdzam, że najsmaczniejszy z masełkiem.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak to dobrze, że do tak cudnego chleba możemy już dodać świeże warzywa:) Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  28. Narobiłaś mi takiego smaku, że choć nigdy nie piekłam chleba to jutro chyba się odważę :)
    Składniki podane, wykonanie też to warto spróbować. Na pewno jest pyszny jaki wszystkie Twoje wypieki, które tu serwujesz :)
    Miłego i słonecznego weekendu, deszczom mówimy stop ;)))
    P.S. Bez cudny, też uwielbiam z piękno i zapach :):):)

    OdpowiedzUsuń
  29. ja takze juz obserwuje ! ♥

    OdpowiedzUsuń
  30. Oj, uwielbiam taki chlebek... I zrobiłam się głodna na sam koniec dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo smacznie wygląda twój chlebek, chciałoby się go schrupać :) Fajne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam cię do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Chlebek wygląda tak smakowicie, że chyba dzisiaj wypróbuję Twój przepis i zrobię taki sam:-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Natalio- melduję, że chlebek upiekłam wczoraj, dziś już prawie zjedzony bo jest przepyszny :)
    Pokazałam go na blogu i chyba znalazł wielu zwolenników. Na pewno wiele dziewczyn podejmie się jego upieczenia :) Jeszcze raz dzięki :)))
    Muszę koniecznie spróbować innych Twoich pyszności, na pewno udają się tak wspaniale jak chlebuś :)
    Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  34. Chlebek przepyszny, upiekłam dziś przy niedzieli :)
    Był to mój pierwszy w życiu pieczony chleb przeze mnie, ciesze sie ze trafilam na Pani przepis! ❤

    OdpowiedzUsuń
  35. Zrobiony po raz drugi. Ale za pierwszym razem brakowało mi masła lub oleju do chleba . I przede wszystkim mleko nie dało chrupiącej skórki..

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy ten chleb wyrasta w piecu podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy można mąkę pszenna zmienić na mąkę pszenna pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
  38. No właśnie, czy to jest chleb bez wyrastania????

    OdpowiedzUsuń
  39. Dlaczego nie ma odpowiedzi na pytania przepis ma wiele znaków zapytanua

    OdpowiedzUsuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  41. CZY W WERSJI BEZGLUTENOWEJ ZAMIAST MĄKI PSZENNEJ JAKĄ NAJLEPIEJ DODAĆ?

    OdpowiedzUsuń
  42. Czy mogę dodać inną mąkę zamiast przennej

    OdpowiedzUsuń
  43. Owsianym to nie można go nazwać 😅😅 ale jako pszenny na pewno jest ok. Uwielbiam takie chlebki!!

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy można zastąpić mąkę pszenną jakąś inną?
    Czy jeśli zmniejszę produkty o połowę to będzie miało wpływ na dobre wyrośnięcie?

    OdpowiedzUsuń
  45. Robię ten chlebek juz któryś raz z kolei jest poprostu pyszny i ławy do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  46. Z termoobiegiem czy gora dól... ?

    OdpowiedzUsuń
  47. Dużo pytań bez odpowiedzi 🥴

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)