środa, 5 kwietnia 2017

Przedświąteczny czas- BABKA MAJONEZOWA.


Uwielbiam Święta Wielkanocne. Cała symbolika i znaczenie, wiara i tradycja są dla mnie bardzo istotne podczas trwania Wielkiego Postu jak i wielkiego Tygodnia. 
W niedzielę rozpoczynamy Wielki Tydzień zaczynając od niedzieli Palmowej. 
Wielkanoc symbolizuje dla Mnie odrodzenie-nowe życie... Mam nadzieję, że dla wielu z nas okres Postu był czasem przemyśleń, walki nad wieloma słabościami i zamknięciem pewnych spraw, a początkiem nowego-lepszego...
Tradycyjnie na stole wielkanocnym nie może zabraknąć świątecznej baby. Oczywiście polanej lukrem. Ostatnio wypróbowałam przepis na babkę majonezową-piekłam ją pierwszy raz i wyszła wyśmienita- wilgotna i przepyszna. 
Przepis znaleziony oczywiście u niezastąpionej Gąski.




BABKA MAJONEZOWA

Składniki:
 4 jajka
4łyżki majonezu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i stopniowo dodajemy majonez oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do foremki, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
( Moja piekła się krócej- tz. do suchego patyczka).



Codziennie obserwuję budzącą się przyrodę do życia- zieleni za oknem z dnia na dzień jest coraz więcej, drzewa zaczynają kwitnąć. Moim zdaniem nie ma piękniejszego czasu:)
Dlatego kilka gałązek przyniosłam do białego domku, by kolor nadziei towarzyszył Mi podczas popijania porannej herbaty... Ostatnio przyszła wiosenna herbaciana paczuszka od Five o'clock. Uwierzcie Mi, że ta wiosna będzie naprawdę pyszna i aromatyczna:):):)











  Wiosennie Was Kochani ściskam:) Dziękuję Wam za każde odwiedziny, za wszystkie słowa:) Ostatnio mam bardzo mało czasu, ale liczę na to, że niedługo wszystko u Was na blogach nadrobię!
To, że brakuje mi czasu na pozostawienie u Was kilku słów, nie znaczy, że nie jestem na bieżąco i do Was nie zaglądam- wręcz przeciwnie!
A teraz już naprawdę żegnam się z Wami i do szybkiego zobaczenia:)
Natalia

 

28 komentarzy:

  1. U mnie też będzie baba ale raczej drożdżowa bo taką lubimy najbardziej. Dzisiaj ze zdumieniem stwierdziłam że nawet nie trzeba wcześniej do domu przynosić gałązek brzozowych bo na święta to już będzie zielono na drzewach.Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia:)
    pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta babeczka wyglada oblednie Natalko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosna w ładnych kolorkach u Ciebie, zachęcająca do wypoczynku, rozmarzenia i skamowania pysznych specjałów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała babka. Piekłam ją kilka razy i jest pyszna. Pięknie i wiosennie u ciebie. Miłego dnia kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Natalko nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała nowego przepisu :) babka w piekarniku :) powiem znaczy napiszę jak wyszła :)pozdrówka ,buziole Lidka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko babka wyszła KAPITALNA!!! upiekłam z półtorej porcji na długą dużą blaszkę :)wyrosła wspaniale,jest pyszna !!!
      Bardzo prosty przepis i polecam wszystkim :)
      Dziękuję i pozdrawiam Lidka

      Usuń
  7. Chyba zaraz pobiegnę do kuchni i wypróbuję Twój przepis :) I piękne cukieraski zamówiłaś od Five o'clock.
    Pozdrawiam serdecznie
    P.S właśnie u mnie pada grad z deszczem :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale baba, idealna i ten lukier <3 :D
    Ściskam
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadałam babki majonezowej u nas tylko drożdżowe są na Święta. Ciekawy pomysł, ale dla mnie bardziej te wązywka na talerzu są :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też robiłam ją kiedyś jeden raz i zdecydowanie muszę przyznać, że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie próbowałam, ale przepis bardzo kuszący na babkę majonezową. A prezentuje się wyśmienicie. Przepiękne stokrotki w Twojej Chatce Natalko :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Słyszałam, że świetna jest ta babka majonezowa.
    Piękne dekoracje i cudne stokrotki, też mam takie, są przeurocze.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tez slyszalam, że babka z majonezem jest pyszna i pora ją wypróbować! Twoja baba wygląda wspaniale;) piekne zdjęcia pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszności, uwielbiam babki

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia. Wiosenne, rześkie :)
    Też uwielbiam Wielkanoc...tą miłość do tych Świąt chyba po mojej Babci odziedziczyłam :)
    Babkę majonezową znam, robiłam kilka razy :) bo jest faktycznie bardzo smaczna :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  16. Babka Agi jest pyszna:-))) Twoje zdjęcia równie apetyczne:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiosna ,wiosna przepięknie ,a babka pewnie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale że majonez do ciasta? :D Nie no, fajnie. Wierzę, że smakuje wybornie, bo wygląda mega apetycznie :) Ja też lubię Wielkanoc razem z całą tą wielkopostną otoczką i obrzędami.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kochana, Wesolych Świąt!😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie robiłam jeszcze takiej babki, chociaż spotkałam się już z babkami majonezowymi... W przyszłym roku wypróbuję przepisik, bo w tym to już tyle babek się napiekłam, że na samą Wielkanoc (wszyscy zgodnie), że możeby bez babki się obejść...
    Serdeczności Natalko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. (wszyscy zgodnie orzekliśmy) - miało być! Wcięło mi trochę komentarz... ;)

      Usuń
  21. Babka wygląda pysznie i bardzo wiosennie:))domek jak zawsze piękny i przytulny:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Robię majonezową od wielu lat i stwierdzam, że jest to najpyszniejsza wersja babki. Korci mnie jeszcze drożdżowa, nigdy nie robiłam, może kiedyś.. Twoja wygląda rewelacyjnie. Gałązki mają niesamowity urok. Nie można przejść obok nich obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Baba jak malowanie. Uwielbiam tez białe kwiaty w białych pojemnikach typu wazy, sosjerki itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie i przytulnie u Ciebie jak zawsze. A babki majonezowej jeszcze nie jadłam :) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  25. Prezentuje się królewsko :) Słyszałam o babce majonezowej, ale nigdy ani jej nie robiłam, ani nie miałam okazji skosztować. Pomysł wydaje się ciekawy, a podejrzewam, że majonez sprawia, że ciasto nie jest suche. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  26. Też lubie te Święta i przygotowania do nich :)
    A babkę majonezowa znam, zawsze się udaje, pozdrawiam wiosennie i Świątecznie- Urszula

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)