Uwielbiam Święta Wielkanocne. Cała symbolika i znaczenie, wiara i tradycja są dla mnie bardzo istotne podczas trwania Wielkiego Postu jak i wielkiego Tygodnia.
W niedzielę rozpoczynamy Wielki Tydzień zaczynając od niedzieli Palmowej.
Wielkanoc symbolizuje dla Mnie odrodzenie-nowe życie... Mam nadzieję, że dla wielu z nas okres Postu był czasem przemyśleń, walki nad wieloma słabościami i zamknięciem pewnych spraw, a początkiem nowego-lepszego...
Tradycyjnie na stole wielkanocnym nie może zabraknąć świątecznej baby. Oczywiście polanej lukrem. Ostatnio wypróbowałam przepis na babkę majonezową-piekłam ją pierwszy raz i wyszła wyśmienita- wilgotna i przepyszna.
BABKA MAJONEZOWA
Składniki:
4 jajka
4łyżki majonezu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i stopniowo dodajemy majonez oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do foremki, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
( Moja piekła się krócej- tz. do suchego patyczka).
Codziennie obserwuję budzącą się przyrodę do życia- zieleni za oknem z dnia na dzień jest coraz więcej, drzewa zaczynają kwitnąć. Moim zdaniem nie ma piękniejszego czasu:)
Dlatego kilka gałązek przyniosłam do białego domku, by kolor nadziei towarzyszył Mi podczas popijania porannej herbaty... Ostatnio przyszła wiosenna herbaciana paczuszka od Five o'clock. Uwierzcie Mi, że ta wiosna będzie naprawdę pyszna i aromatyczna:):):)
Wiosennie Was Kochani ściskam:) Dziękuję Wam za każde odwiedziny, za wszystkie słowa:) Ostatnio mam bardzo mało czasu, ale liczę na to, że niedługo wszystko u Was na blogach nadrobię!
To, że brakuje mi czasu na pozostawienie u Was kilku słów, nie znaczy, że nie jestem na bieżąco i do Was nie zaglądam- wręcz przeciwnie!
A teraz już naprawdę żegnam się z Wami i do szybkiego zobaczenia:)
Natalia
U mnie też będzie baba ale raczej drożdżowa bo taką lubimy najbardziej. Dzisiaj ze zdumieniem stwierdziłam że nawet nie trzeba wcześniej do domu przynosić gałązek brzozowych bo na święta to już będzie zielono na drzewach.Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
Ta babeczka wyglada oblednie Natalko :)
OdpowiedzUsuńWiosna w ładnych kolorkach u Ciebie, zachęcająca do wypoczynku, rozmarzenia i skamowania pysznych specjałów.
OdpowiedzUsuńWspaniała babka. Piekłam ją kilka razy i jest pyszna. Pięknie i wiosennie u ciebie. Miłego dnia kochana :-)
OdpowiedzUsuńNatalko nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała nowego przepisu :) babka w piekarniku :) powiem znaczy napiszę jak wyszła :)pozdrówka ,buziole Lidka
OdpowiedzUsuńNatalko babka wyszła KAPITALNA!!! upiekłam z półtorej porcji na długą dużą blaszkę :)wyrosła wspaniale,jest pyszna !!!
UsuńBardzo prosty przepis i polecam wszystkim :)
Dziękuję i pozdrawiam Lidka
Chyba zaraz pobiegnę do kuchni i wypróbuję Twój przepis :) I piękne cukieraski zamówiłaś od Five o'clock.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
P.S właśnie u mnie pada grad z deszczem :(
Ale baba, idealna i ten lukier <3 :D
OdpowiedzUsuńŚciskam
Dominika
Nie jadałam babki majonezowej u nas tylko drożdżowe są na Święta. Ciekawy pomysł, ale dla mnie bardziej te wązywka na talerzu są :-)
OdpowiedzUsuńja też robiłam ją kiedyś jeden raz i zdecydowanie muszę przyznać, że jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, ale przepis bardzo kuszący na babkę majonezową. A prezentuje się wyśmienicie. Przepiękne stokrotki w Twojej Chatce Natalko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Słyszałam, że świetna jest ta babka majonezowa.
OdpowiedzUsuńPiękne dekoracje i cudne stokrotki, też mam takie, są przeurocze.
Uściski.
Tez slyszalam, że babka z majonezem jest pyszna i pora ją wypróbować! Twoja baba wygląda wspaniale;) piekne zdjęcia pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszności, uwielbiam babki
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. Wiosenne, rześkie :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam Wielkanoc...tą miłość do tych Świąt chyba po mojej Babci odziedziczyłam :)
Babkę majonezową znam, robiłam kilka razy :) bo jest faktycznie bardzo smaczna :)
Pozdrawiam ciepło!
Babka Agi jest pyszna:-))) Twoje zdjęcia równie apetyczne:-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Wiosna ,wiosna przepięknie ,a babka pewnie pyszna:)
OdpowiedzUsuńAle że majonez do ciasta? :D Nie no, fajnie. Wierzę, że smakuje wybornie, bo wygląda mega apetycznie :) Ja też lubię Wielkanoc razem z całą tą wielkopostną otoczką i obrzędami.
OdpowiedzUsuńKochana, Wesolych Świąt!😘😘😘
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiej babki, chociaż spotkałam się już z babkami majonezowymi... W przyszłym roku wypróbuję przepisik, bo w tym to już tyle babek się napiekłam, że na samą Wielkanoc (wszyscy zgodnie), że możeby bez babki się obejść...
OdpowiedzUsuńSerdeczności Natalko! :)
(wszyscy zgodnie orzekliśmy) - miało być! Wcięło mi trochę komentarz... ;)
UsuńBabka wygląda pysznie i bardzo wiosennie:))domek jak zawsze piękny i przytulny:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńRobię majonezową od wielu lat i stwierdzam, że jest to najpyszniejsza wersja babki. Korci mnie jeszcze drożdżowa, nigdy nie robiłam, może kiedyś.. Twoja wygląda rewelacyjnie. Gałązki mają niesamowity urok. Nie można przejść obok nich obojętnie:)
OdpowiedzUsuńBaba jak malowanie. Uwielbiam tez białe kwiaty w białych pojemnikach typu wazy, sosjerki itp. :)
OdpowiedzUsuńPięknie i przytulnie u Ciebie jak zawsze. A babki majonezowej jeszcze nie jadłam :) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńPrezentuje się królewsko :) Słyszałam o babce majonezowej, ale nigdy ani jej nie robiłam, ani nie miałam okazji skosztować. Pomysł wydaje się ciekawy, a podejrzewam, że majonez sprawia, że ciasto nie jest suche. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńTeż lubie te Święta i przygotowania do nich :)
OdpowiedzUsuńA babkę majonezowa znam, zawsze się udaje, pozdrawiam wiosennie i Świątecznie- Urszula