niedziela, 23 marca 2014

Leśny mech;-)

Witajcie Kochani!;-)

Pierwszy weekend wiosny, a niestety deszczowy...
Czekam  na SŁOŃCE:-):-)
***

Jakiś czas temu otrzymałam wiadomość od Izy z bloga To co kocham...
Iza przysłała mi link z przepisem na to ciasto!
Jak zobaczyłam zdjęcie, zrobiło na Mnie wielkie wrażenie!
Ale ciasto ze szpinakiem...
Trochę Mnie to zdziwiło.

Wczoraj jednak postanowiłam spróbować...
i wierzcie Mi jest naprawdę smaczny!
No i jak wygląda!!!:-)
Dzięki Iza za ten przepis!:-)




Składniki na tortownicę o średnicy 25cm
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • ok. łyżka cukru pudru
  • owoc granata do ozdoby

Wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią. 



Pięknej i wiosennej niedzieli Wam życzę!:-)
Natalia

27 komentarzy:

  1. No własnie widziałam na którymś blogu to ciasto i tak się zdziwiłam,że ze szpinakiem! Ale twoje wygląda rewelacyjnie,aż bym się skusiła żeby spróbować.
    Śliczny banerek!
    Miłej niedzieli! U mnie tez chyba będzie dziś pierwszy wiosenny deszcz.A miałam iść na rower...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic nie powiem, bo mi mowe odjelo:-) boskie!!! to naprawde wyglada jak mech!!!!! moze zrobie wersje muffinkowa, co Ty na to??? caluski!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne kolory ma to ciacho :)
    Miłej niedzielki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Wygląda na prawdę świetnie, ale faktycznie też się zdziwiłam na wieść o szpinaku :)
    Zapytam z ciekawości bo sama bym kiedyś zrobiła to ciasto, efekt jest bardzo ciekawy. Czy nie czuć specyficznego smaku szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja przez chwilę myślałam, że na pierwszym zdjęciu jest prawdziwy mech:). Ciasto wygląda nieziemsko!
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam niedawno to ciasto na blogu "Baśniowy dom", i byłam nim zachwycona... Z początku myślałam, że ten kolor to od pistacji, bo jakoś szpinak nigdy nie kojarzył mi się z czymś słodkim...
    Przymierzam się także do wypróbowania tego przepisu i to w najbliższym czasie, bo wygląda bosko!
    Serdeczności.......

    OdpowiedzUsuń
  7. O to może jest przepis dla mnie, tylko musiałabym cukier zastąpić ksylitolem i bitą śmietanę serkiem. A opisz smak ciasta? Jakoś przypomina marchewkowe ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie i w Twoim wykonaniu na pewno bym skosztowała :-) Lubię szpinak ..ale nie wiem ,czy w cieście hihi :-))
    Miłej niedzieli Natalko :-) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda rewelacyjnie, jak taka wiosenna trawka:)
    Szpinaku w cieście nie jadłam jeszcze.
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ciasto !!!!!!
    Już zapisałam i na pewno zrobię
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma za co dziękować, jak upiekłam i wyszło smaczne, to myślałam o Tobie, że może skusisz się również na wypróbowanie, bo wiem że uwielbiasz piec.No kochana zdjęcia cudne, ja nie umiałam go tak pięknie pokazać jak Ty!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Co za wiosenne ciasto:)) Wygląda mega apetycznie,pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Widząc sam przepis bez zdjęcia- zapewne puknęłabym się w czoło, bo szpinak na słodko jakoś nigdy do mnie "nie mówił";)
    Ale Twoje ciasto... Toż to bajka, marzenie każdego łasucha po prostu;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj kochana!! To mnie teraz zainspirowałaś!! W weekend zrobię, a co! ;-)) Ciekawość mnie zżera, jak będzie smakowało, nietypowe połączenie, ale kolory i smakowity wygląd - rewela! ;-))

    ściskam mocno! :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Zadzwiający jest ten wypiek:) Nie wiadomo czy jeść, czy patrzeć bo to wiosna prawdziwa i dzieło sztuki! Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  16. Szok szpinakowe ciasto. Jestem strasznie ciekawa jak smakuje , bo wygląda rewelacyjnie . Wiosnę przypomina . Zielony mech w pachnącym słońcem lasem. Ojej i znów mi się jeść zachciało :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, jakie kolorki! Wygląda jak zrobione w magicznej kuchni leśnych skrzatów;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Powiem Ci , że kusi już dla samego wyglądu:) no super się prezentuje a jak jeszcze smaczny to już w ogóle. Dzięki za przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. zwariowałam :0 ciekawi mnie smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie wyobrażam sobie smaku szpinaku w cieście xD

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda niesamowicie! I owoc granatu, jest bardzo zdrowy ale właśnie nie wiem jako go wykorzystywać, więc na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. łooo ale cudo wyczarowałaś, nie wiedzialam, że tak się da;)))
    ciekawa jestem smaku;))
    buziaki ślę ;***

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy wcześniej nie widziałam takich pyszności :)
    Natalko jesteś prawdziwą czarodziejką:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cieszę się, że Ci się spodobał :)
    Książkę polecam, zwłaszcza, że spokojnie można znaleźć ją w necie i spędzić przy niej niedzielny nudny wieczór :P

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto wygląda po prostu świetnie, dołącza do mojej listy 'do zrobienia' :)

    OdpowiedzUsuń
  26. smakowite, wygląda bardzo leśnie, mniam :-P

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)