środa, 19 marca 2014

Rożki francuskie z jabłkiem

Witajcie Kochani!

 Za dwa dni pierwszy dzień WIOSNY!
Jak patrzę na to co dzieje się za oknem sama w to nie wierzę...
Słyszałam, że podobno od jutra pogoda ma się poprawić.
Więc czekam do jutra...:-)


***
Lubię ciasto francuskie na słodko!
A dziś przedstawiam Wam mój ulubiony sposób.
Jest to najszybszy sposób na przygotowanie deseru!;-)
I też prosty!!!:-)



Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
cynamon
1 jajko

Ponadto, cukier brązowy do posypania

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cynamon według uznania.
Ciasto podzielić na kwadraty.
Nałożyć nadzienie.
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Następnie złożyć na pół, po przekątnej, aby utworzyły się trójkąty.
Zlepić ciastka, a boki dociskać widelcem.
Posmarować jajkiem i posypać cukrem.
(Można nie sypać cukrem, tylko po upieczeniu polukrować)
Piec w temperaturze 220 stopni, przez około 20-25 minut.


 


Już powolutku, małymi kroczkami zaczynam myśleć o świętach wielkanocnych!
Te piękne jajka dostałam od Mojej kochanej siostry!:-)
Prawda, że są śliczne?:-)


 Ściskam Was wszystkich!
Do następnego napisania:-)
Natalia

27 komentarzy:

  1. musze koniecznie spróbować takie rożki zrobić:)
    a jajka prześliczne!
    buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to jest najlepszy sposób gdy nagle dopada głód insulinowy:-) A mnie dopada często, hi hi hi
    Uwielbiam to połączenie chrupkiego ciasta frnacuskiego i miękkiego jabłuszka w środku:-)
    Piekne jajeczka!!!
    Pozdarwiam gorąco!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w piekarniku ciasto babanowe:) więc spokojnie mogę patrzeć na Twój wpis, chyba po raz pierwszy zresztą:)
    Dostałaś piękne jajeczka!
    Przygotowania do świąt też już u mnie rozpoczęte ale nie mam weny na fotki jakoś ale muszę się zmobilizować.
    U mnie już upały wręcz aż się boję co będzie dalej.
    Pozdrawiam słonecznie.
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajka prześliczne, a takie rożki u mnie goszczą bardzo często, bo szybkie i pyszne, czasem robię sakiewki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaka zrobiłaś:) mniam..... a jajeczka cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kochana ! rożki francuskie kocham <3
    jajeczka masz śliczne :D pewnie pracochłonne ;)
    ściskam Cię mocno ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Natuś Kochana , Ty to zawsze się wpasujesz z tą słodkością jak kawkę piję ! :-)
    Jajuszka śliczne ! :-)))
    I tak , też nie wierze w tą wiosnę po tym co widzę :-) ale pocieszam się faktem ,że skoro z 20 st i pięknego słońca w chwilę zrobiło się 3 st i śnieg z gradem , to wszystko możliwe ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm, nie wiedziałam, że to takie proste. A gdzie kupujesz ciasto francuskie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmm,pycha.Lubię wszystko z ciasta francuskiego
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pychotka...kiedy do Ciebie nie zajrzę to zawsze częstujesz czymś słodkim....:) Jajeczka bardzo mi się podobają ....pozdrawiam już wiosennie, Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda,że nie mieszkasz w pobliżu mnie bo bym do ciebie wpadała codziennie na te słodkości ;p
    Jaja cudne! Ja próbowałam robić takie bombki ale mi nie poszło za dobrze więc pisanki będą raczej malowane lub wyklejane czymś innym niż materiał i w kolorach b&w :)
    Buziaczki ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Ty zawsze wiesz jak człowiekowi smaka narobić... ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też uwielbiam ciasto francuskie ale nie tylko na słodko, również na ostro/słono ;-) Sprawdza się super w każdej postaci i jest przepyszne za każdym razem, moja rodzinka je uwielbia! ;-)

    A pisanki - śliczne! ;-) Ja też powoli zabieram się za robienie świątecznych dekoracji, pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne jaja,zdolna siostra:)) Co do pogody w PL ma byc już coraz cieplej.A ciasto francuskie,szybkie i pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  15. U Ciebie zawsze smacznie i przytulnie :))) Odkąd mam we wsi biedronkę to i ciasto francuskie jest częstym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A u Ciebie sama słodycz ;-) kusicielka z Ciebie :-)))). Przepiękną porcelanę masz! Ja w weekend chce się zabrać za wyroby jajkowe.

    OdpowiedzUsuń
  17. Natalko rożki wyglądają bardzo smacznie :)ojjj skusiła bym się na jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasto francuskie, zwłaszcza z jabłkami!

    OdpowiedzUsuń
  19. takie pyszości to i nawet ja sprobuję :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam połączenia ciasta francuskiego, jabłek i cynamonu! :)
    Jajka są rewelacyjne :) Pozazdrościć takiej siostry ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. najlepsze proste słodkości!jajka cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  22. ja ciasto francuskie uwielbiam więc kradnę przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Jajeczka odlotowe i w moich kochanych barwach!!! Ciasto ach - zjadłabym sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. U Ciebie jak zwykle pyszności!!
    A co do wiosny-to Krakowie dzisiaj było 25 stopni, jak w lecie:-)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  25. Pysznie wyglądają, więc u mnie dzisiaj na podwieczorek - rożki francuskie Natalii - ..... pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  26. ja jak zwykle wyczaiłam piękne filiżanki :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)