Witajcie Kochani!
Za dwa dni pierwszy dzień WIOSNY!
Jak patrzę na to co dzieje się za oknem sama w to nie wierzę...
Słyszałam, że podobno od jutra pogoda ma się poprawić.
Więc czekam do jutra...:-)
***
Lubię ciasto francuskie na słodko!
A dziś przedstawiam Wam mój ulubiony sposób.
Jest to najszybszy sposób na przygotowanie deseru!;-)
I też prosty!!!:-)
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
cynamon
1 jajko
Ponadto, cukier brązowy do posypania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cynamon według uznania.
Ciasto podzielić na kwadraty.
Nałożyć nadzienie.
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Następnie złożyć na pół, po przekątnej, aby utworzyły się trójkąty.
Zlepić ciastka, a boki dociskać widelcem.
Posmarować jajkiem i posypać cukrem.
(Można nie sypać cukrem, tylko po upieczeniu polukrować)
Piec w temperaturze 220 stopni, przez około 20-25 minut.
Już powolutku, małymi kroczkami zaczynam myśleć o świętach wielkanocnych!
Te piękne jajka dostałam od Mojej kochanej siostry!:-)
Prawda, że są śliczne?:-)
Ściskam Was wszystkich!
Do następnego napisania:-)
Natalia
musze koniecznie spróbować takie rożki zrobić:)
OdpowiedzUsuńa jajka prześliczne!
buziaki:*
Tak, to jest najlepszy sposób gdy nagle dopada głód insulinowy:-) A mnie dopada często, hi hi hi
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie chrupkiego ciasta frnacuskiego i miękkiego jabłuszka w środku:-)
Piekne jajeczka!!!
Pozdarwiam gorąco!!!
U mnie w piekarniku ciasto babanowe:) więc spokojnie mogę patrzeć na Twój wpis, chyba po raz pierwszy zresztą:)
OdpowiedzUsuńDostałaś piękne jajeczka!
Przygotowania do świąt też już u mnie rozpoczęte ale nie mam weny na fotki jakoś ale muszę się zmobilizować.
U mnie już upały wręcz aż się boję co będzie dalej.
Pozdrawiam słonecznie.
Aga
Jajka prześliczne, a takie rożki u mnie goszczą bardzo często, bo szybkie i pyszne, czasem robię sakiewki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale mi smaka zrobiłaś:) mniam..... a jajeczka cudne:)
OdpowiedzUsuńkochana ! rożki francuskie kocham <3
OdpowiedzUsuńjajeczka masz śliczne :D pewnie pracochłonne ;)
ściskam Cię mocno ;*
Natuś Kochana , Ty to zawsze się wpasujesz z tą słodkością jak kawkę piję ! :-)
OdpowiedzUsuńJajuszka śliczne ! :-)))
I tak , też nie wierze w tą wiosnę po tym co widzę :-) ale pocieszam się faktem ,że skoro z 20 st i pięknego słońca w chwilę zrobiło się 3 st i śnieg z gradem , to wszystko możliwe ! :-)
Hmm, nie wiedziałam, że to takie proste. A gdzie kupujesz ciasto francuskie?
OdpowiedzUsuńMmmmm,pycha.Lubię wszystko z ciasta francuskiego
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale pychotka...kiedy do Ciebie nie zajrzę to zawsze częstujesz czymś słodkim....:) Jajeczka bardzo mi się podobają ....pozdrawiam już wiosennie, Basia
OdpowiedzUsuńSzkoda,że nie mieszkasz w pobliżu mnie bo bym do ciebie wpadała codziennie na te słodkości ;p
OdpowiedzUsuńJaja cudne! Ja próbowałam robić takie bombki ale mi nie poszło za dobrze więc pisanki będą raczej malowane lub wyklejane czymś innym niż materiał i w kolorach b&w :)
Buziaczki ♥
Ty zawsze wiesz jak człowiekowi smaka narobić... ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ciasto francuskie ale nie tylko na słodko, również na ostro/słono ;-) Sprawdza się super w każdej postaci i jest przepyszne za każdym razem, moja rodzinka je uwielbia! ;-)
OdpowiedzUsuńA pisanki - śliczne! ;-) Ja też powoli zabieram się za robienie świątecznych dekoracji, pozdrawiam cieplutko!!!
Śliczne jaja,zdolna siostra:)) Co do pogody w PL ma byc już coraz cieplej.A ciasto francuskie,szybkie i pyszne:))
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze smacznie i przytulnie :))) Odkąd mam we wsi biedronkę to i ciasto francuskie jest częstym gościem :)
OdpowiedzUsuńA u Ciebie sama słodycz ;-) kusicielka z Ciebie :-)))). Przepiękną porcelanę masz! Ja w weekend chce się zabrać za wyroby jajkowe.
OdpowiedzUsuńNatalko rożki wyglądają bardzo smacznie :)ojjj skusiła bym się na jednego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie, zwłaszcza z jabłkami!
OdpowiedzUsuńtakie pyszości to i nawet ja sprobuję :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenia ciasta francuskiego, jabłek i cynamonu! :)
OdpowiedzUsuńJajka są rewelacyjne :) Pozazdrościć takiej siostry ;)
Bardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńnajlepsze proste słodkości!jajka cudne:)
OdpowiedzUsuńja ciasto francuskie uwielbiam więc kradnę przepis:))
OdpowiedzUsuńJajeczka odlotowe i w moich kochanych barwach!!! Ciasto ach - zjadłabym sobie ;)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle pyszności!!
OdpowiedzUsuńA co do wiosny-to Krakowie dzisiaj było 25 stopni, jak w lecie:-)
Pozdrowionka
Pysznie wyglądają, więc u mnie dzisiaj na podwieczorek - rożki francuskie Natalii - ..... pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńja jak zwykle wyczaiłam piękne filiżanki :)
OdpowiedzUsuń