wtorek, 8 września 2015

GALETTE, czyli rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem


Piekliście już rustykalną tartę? Ja piekłam ją pierwszy raz i uważam, że to był bardzo udany debiut:)
Idealna na niepogodę:)... gdy za oknem deszczowo, wietrznie i jesiennie...
Kruche ciasto, śliwki i nutka cynamonu to połączenie idealne:)!
Bardzo prosta w przygotowaniu. Ja takie ciasta uwielbiam.
Można podać ją z lodami. Też smakuje przepysznie!!!
POLECAM!






Przepis znalazłam na TYM blogu. 

Składniki na ciasto:
240 g mąki pszennej 
140 g masła, schłodzonego 
szczypta soli 
3 łyżki cukru pudru 
80 ml maślanki/kefiru, zimnego
Ponadto:
550 g śliwek węgierek (lub innych),  pokrojonych w grubsze plasterki 
2 łyżki zmielonych migdałów 
3 łyżki cukru, do posypania 
1 łyżeczka cynamonu, do oprószenia 
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, posiekać nożem, następnie szybko zagnieść, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm na kształt koła, delikatnie podsypując mąką. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek tarty oprószyć zmielonymi migdałami. Zostawiając  3 cm wolnego ciasta od brzegu, wyłożyć śliwki w taki sposób, by ich plasterki na siebie zachodziły, w okręgach, zaczynając od zewnętrznego, kończąc na środku. Posypać cukrem, oprószyć cynamonem. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia). Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 35 – 40 minut, do wypieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć tylko na grzanie dolne, umieścić tartę bliżej grzałki. 
Posypać ranty cukrem pudrem. 








Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć wszystkim SMACZNEGO!:)
Wypróbujcie tą tartę:). Na pewno będziecie zadowoleni!
Pogodnego i słonecznego tygodnia Wam życzę Kochani!
Wiem, ze teraz każdy wypatruje ciepła i promieni słonecznych:)
U nas od niedzieli zimno... w poniedziałek było słońce, ale wiał wiatr... wieczór był zimny... jesień Moi Mili nadchodzi...
Ściskam cieplutko!!!
Natalia

52 komentarze:

  1. Obłędna :-) zapisuje sobie przepis do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się Twoje zdjęcia, piękne stylizacje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Twoje ciasto wygląda! :)
    Jakiś czas temu odkryłam przepis na tartą z użyciem oliwy z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie a śliwki i cynamon to połączenie bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój ulubiony rodzaj tarty :) wyglada obłednie i zawsze się udaje... pycha! Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam rystykalne tary bo sa takie proste do zrobienia i cokolwiek do srodeczka sie wloazy, wyglada bosko :-) kiedys pieklam taka ale nie moge sobie przypomniec z jakimi owocami, musze pogrzebac w archiwum :-) ach, sezon na sliweczki czas zaczac!!! buzka!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie tarty, ale najbardziej na mące razowej :)
    ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i śliweczki też :)
    Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliwki i cynamon...połączenie idealne, a ciasto baaardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na taką rustykalną tartę przymierzam się od pewnego czasu.
    Przepis na chałkę wypróbowałam, wyszły obydwie idealnie! Rodzina i znajomi opylili, że nawet obfocić nie zdążyłam... Ale nic straconego. Zrobię powtórkę!
    Serdeczności! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie zostaje mi nic innego jak ją upichcić i zjeść.wyglada apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm, wyobrażam sobie jak musi smakować, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam i potwierdzam, że pyszna! :)
    Ślę uściski, M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki za przepis :) śliwki mam - będę robić! :)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh I love this recipe!!! Looks soooo fantastic.
    Happy days
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  17. moja ukochana śliwka w takiej tarcie, musi być genialna .Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja ostatnio notorycznie piekę kruche ciasto ze śliwkami z przepisu Whiteplate. Uwielbiam śliwkowe ciasta u schyłku lata więc i Twój przepis wypróbuję:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. kurcze sliwki z cynamonem jeszcze nie jadłam :) dawaj troche:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tarta wygląda obłędnie, już kilkakrotnie się z nią spotkałam, ale jakoś nie wyszło, żeby upiec..... może w przyszłym tygodniu się uda, bo na razie w kolejce czeka Tort Pavlowej, bo białek się nazbierało :))
    Twoja tarta Natalko wygląda przepysznie, aż ślinkę łykam patrząc na nią :)))
    Buziaki serdeczne kochana <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda naprawdę ciekawie a że ciasta ze śliwkami uwielbiam to przepis pewnie wypróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. pyszności, chyba muszę popytać o śliwki bo uwielbiam takie ciacha
    ponadto mam chrapkę na nutelle

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie, jak zawsze i jak wszystko co Natalia upiecze :)))
    Pozdrawiam Cie serdecznie Kochana

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniam, mniam!!! Ślinka leci! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam, mniam!!! Ślinka leci! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja chce się odchudzać, a Ty tu takie pyszności serwujesz?!;p I przez Ciebie dieta znów będzie "od jutra";) No pysznie, cudnie, smakowicie! Cudne zdjęcia:) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda smakowicie, warto więc wypróbować, czy smakuje równie dobrze.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Chyba juz nie zdążę przed urlopewm wypróbować tej tarty, a ostatnio nawet kupiłam specjalną lateksową formę do tarty i jeszcze w niej nie piekłam....chociaz teraz sie poczęstuję i posmakuję:)) Pozdrawiam NAtalio:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda jak pizza, a o ile mniej kalorii. Mniam! :)

    Pozdrawiam,
    Birginsen

    OdpowiedzUsuń
  30. I jak tu nie nabrać ochoty na takie smakowite łakocie:) Jutro lecę po śliwki:) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda przepysznie, chyba będę musiała jej spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Tarty w takim wydaniu nie piekłam, ale na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  33. Mniam! Wygląda przepysznie! Pozdrawiam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda przepysznie i mam plan ją wykonać, może kupię jeszcze śliwki i spróbuję sił na tym polu:)
    Zdjęcia cudne ,aż chce się jeść :)
    Buziaki
    Aga z Różanej Ławeczki

    OdpowiedzUsuń
  35. Cudowna! U mnie niestety śliwek chwilowo brak, wszystkie zostały zjedzone, ale zaraz organizuję następne :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Tarta to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Ciekawie wyglądają wywinięte brzegi. Fajna alternatywa dla tradycyjnego podejścia do tego wypieku. Na pewno goście, czy biesiadnicy będą zaciekawieni.

    OdpowiedzUsuń
  37. Śliwki i cynamon pyszne!:) A u Ciebie przepięknie podane!:)
    Pogodą się nie martw bo jeszcze mają nadejść cieplejsze dni i będziemy się cieszyć piękną i słoneczną jesienią!:)

    Całusy,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  38. Tarty uwielbiam są szybkie i smaczne, dziś robię z jabłkami:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  39. Teraz jest tyle śliwek, że tylko piec z nimi ciasta. Chętnie bym je schrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  40. o jak pysznie :-))))

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  41. tartę uwielbiam (wszystko co słodkie jest dobre w końcu hihih). Taką zjadłabym z apetytem!:)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  42. Patrzę na nią, jest taka apetyczna mmm :)))

    OdpowiedzUsuń
  43. Pięknie się nazywa, cudownie się prezentuje i na pewno jest wyśmienita w smaku :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Bosz...jakie apetyczne te Twoje fotki...ozór mi wisi....bo uwielbiam wszystkie rodzaje tart rustyklanych.Ta ze śliwkami jest pewnie mega pyszna,aż żałuję,że nie mogę jej spróbować :(
    chyba zaraz poliżę monitor,hihi...)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)