środa, 2 listopada 2016

Ciasto marchewkowe

Jest spokojny, cichy i bardzo błogi wieczór... przy blasku świec, migoczących lampeczek, światełek... w kozie "tańczą" płomienie, które obserwuję z kubkiem aromatycznej herbaty w dłoni. Z pierwszymi listopadowymi dniami nastały baaardzo długie wieczory. Otulam się przyjemnym pledem, a w tle słychać uspokajającą muzykę...



Właśnie w takie dni-punure, gdy słońca dosłownie jak na lekarstwo, najlepszym umilaczem samopoczucia i nastroju prócz koca, światełkowej magii i muzyki jest coś słodkiego. 
O tej porze roku, najbardziej smakuje mi ciasto marchewkowe na bazie serka mascarpone. To mój sprawdzony przepis-słowem PEWNIAK, którego Wam polecam. 



CIASTO MARCHEWKOWE

 Potrzebne:


4 jaja
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 i  1/4  szklanki oleju
2, 5 szklanki marchwi grubo startej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
szczypta soli
Wykonanie: 

Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodawać olej, mąkę i marchew, potem proszek,  sodę i przyprawy.
Piec w temperaturze 180 stopni, 50 minut..


Krem: 
Ubić kremówkę, dodać serek mascarpone, sok z cytryny i cukier puder.
 





 Moi mili- życzę Wam, by listpad był przyjemny właśnie za sprawą takich umilaczy. Tym, którzy za tym miesiącem jak ja nie przepadają, by szybko zleciał i był już grudzień, którego doczekać się nie mogę:) Do zobaczenia za chwilkę:):):) Ściskam Was bardzo mocno!!!
Natalia

78 komentarzy:

  1. Mój pewniak na świąteczny stół!! Pycha!! I też z masą serową! KOniecznie!!

    Uściski kochana :) Pięknych wieczorów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu i życzę Tego samego Tobie. :)

      Usuń
  2. Z masą serową jeszcze nie jadłam, a wczoraj piekłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Piekłam dyniowe wg podobnego przepisu - już nic nie zostało. Muszę spróbować Twojego :-)
      P. S. Tak to jest jak się pisze z telefonu ;)

      Usuń
    3. A ja za to dyniowego jeszcze nie piekłam i nie jadłam. Polecam marchewkowe, bo jest najlepsze na jesienne smutki:):):):) cieplutko ściskam Aniu:)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam tę wersję marchewkowego, ale u Ciebie smakuje mi lepiej. Buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :):):) Dziękuję za przemiły komplement. Buziaki

      Usuń
  5. Ślicznie wygląda, ale czy musi być aż dwie szklanki cukru? Staram się cukier ograniczać. W moich starych przepisach zredukowanie ilości cukru minimalnie wpływa na smak. Czy jeśli dam tylko szklankę ciasto będzie jadalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ze możesz dac mniej. I też będzie tak samo smaczne. Ja osobiście też daję mniej cukru.

      Usuń
  6. Pychotka. Ja robię z serkiem słonym i miodem, kładę na wierzch pekany.
    P.A. Gdzie można kupić taki kubek w gwiazdki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja wersja też bardzo mi się podoba. A kubek z sklepu KiK. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
    2. Piękny kubas mam i ja!! <3

      Usuń
    3. Dzięki koleżance MM mam i ja 😃

      Usuń
    4. Dzięki koleżance MM mam i ja 😃

      Usuń
  7. Do ciasta marchewkowe jeżeli robię krem to zazwyczaj z serków typu Philadelfia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham sie w tych wszystkich gwiazdeczkach na kubkach,miseczkach a tu u ciebie nawet na cieście😃 Natalka rozplywam się😃 i choć ostatnio coś mi daleko do pieczenia to spróbuję spróbować buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja też w gwiazdeczkach jestem zakochana :) Dziękuję za twoje słowa. I ciasto polecam, bo jest warte wypróbowania. Całuski

      Usuń
  9. Uwielbiam ciasto marchewkowe, zgadzam się jest idealne na te ponure dni:-))
    Pozdrawiam serdecznie;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uściski cieplutkie i słodkich snów :)

      Usuń
  10. U Ciebie zawsze coś pysznego:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio po raz pierwszy w życiu jadłam ciasto marchewkowe i smakowało! :) Wtedy jadłam w kawiarni, ale może skuszę się kiedyś i wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W wolnym czasie zabieram się za pieczenie.
    Pozdrowienia 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. W takim otoczeniu i z ciastem, listopada nie straszny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, może się skuszę, bo mam dużo marchewki w domu. Jak zawsze nastrojowo i pięknie w chatce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto to ciasto spróbować. Dziękuję :)

      Usuń
  15. Uwielbiam ciasto marchewkowe,pysznie wyglada
    Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tego dobrego ciasta nie lubić...?:)miłego dnia

      Usuń
  16. Jak zwykle narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W sobotę mam gości to na pewno upiekę, strasznie mnie kusi, już zrobiłam listę zakupów :) Robiłam tylko ciasto z cukinii i na prawdę byłam zadowolona, czuję że to też będzie dobry wybór :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAK- to ciasto będzie idealne i na pewno wszystkim zasmakuje :)

      Usuń
    2. Ja już po :) Przecięłam ciasto na pół i masę dałam w środek, pycha :) Dziękuję za świetny przepis!
      P.S. dałam trochę ponad 1 szkl cukru, a jak dla mnie wystarczająco słodkie ;)

      Usuń
  18. Wygląda pięknie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. A smakowało bardzo:)

      Usuń
  19. Ślicznie z tymi gwiazdkami. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale wygląda ciasto i domek w tle :-). Pozdrawiam a listopad minie szybko , zobaczysz i już wtedy to wyobrażam sobie co będzie się działo. Ten przedświąteczny szał ... brrr. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ja też nie lubię tego przedswiatecznego szału... lubię takie grudniowe zwolnienie... pieczenie pierników. Wieczory przy herbacie i kominki... słuchanie kolęd... moc uścisków.

      Usuń
  21. Robię z takiego samego przepisu, albo podobnego - mam zapisane, ale w głowie brak ;) zawsze wychodzi i zawsze smaczne :) Podoba mi się z tym kremem, ja zazwyczaj z lukrem robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z kremem. Jest naprawdę pyszne.

      Usuń
    2. Jak będę piekła marchewkowe na pewno spróbuję :)

      Usuń
  22. Uwielbiam marchewkowe wypieki :) Takie ciasto musiało umilić Ci dzień :) Mnie by na pewno uszczęśliwiło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Takie ciasto to idealny poprawiacz nastroju.

      Usuń
  23. Z zamiarem zrobienia ciasta marchewkowego noszę się już od dłuższego czasu. Ciągle jednak wybierałam coś innego gdy zabierałam się za pieczenie. Twoje ciacho wygląda tak kusząco, że chyba w końcu się skuszę :) pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę POLECAM!!! Jest naprawdę bardzo smaczne. Cudownego weekendu :)

      Usuń
  24. pięknie i pysznie a to ciasto u nas jest hitem :-) czasem zamiast marchewki dodaję jabłka lub gruszki i też jest pysznie :)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi przepysznie :) Pozdrawiam i ja:)

      Usuń
  25. Bardzo lubię i często robię:)) Kochana urocze zdjęcia,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Edytko i mocno ściskam :)

      Usuń
  26. Kochana jakie cudowne ciasto :-) wygląda pysznie. Bardzo lubię takie słodkości :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kusisz ciastem spróbuję Twojego przepisu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. w takiej wersji ciasto marchewkowe jest najlepsze po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ u Ciebie uroczo i przytulnie i romantycznie. Chętnie by się posiedziało z tą muzyczką w tle.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  30. U Ciebie, Kochana, jak zawsze pięknie i smacznie:) Koniecznie muszę spróbować tego pewniaka:) Uściski jesienne:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto marchewkowe wygląda pięknie, gwiazdki dodają mu uroku i na pewno jest wyśmienite :) Ciasto smakowicie prezentuje się na talerzyku w gwiazdki. Natalko królują u Ciebie cudowne gwiazdkowe akcenty, plus szarości które uwielbiam :))
    Miłego weekendu Ci życzę :))

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja też nie przepadam za listopadem i z utęsknieniem czekam na magiczny grudzień ... ale żeby sobie umilić ten czas skuszę się chyba na ciasto marchewkowe takie jak u ciebie ...

    OdpowiedzUsuń
  33. Piękna aranżacja i pyszne ciasto. W dodatku pasujące do całej reszty :-)).

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale cudne ciacho!
    Natalko, i jak u Ciebie już świątecznie! :)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  35. listopad z takimi umilaczami nie jest straszny:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Tyle razy sie zbieram do ciasta marchewkowego jak do dyni:: A Ty proszę znowu i jak pieknie udekorowane, chyba zjem kawałek:))

    OdpowiedzUsuń
  37. ja jestem na etapie babeczek i muffinek, bo synek chce i piekę z dwa razy w tygodniu
    ale kto powiedział, że nie mogą być marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  38. moje ukochane ciasto ^^, a ostatnio znalazłam przepis , żeby na górę nakładać serek Philadelphia, co ty o tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
  39. Wpadłaby do Ciebie na kawałek tego ciasta. Dla mnie to niezawodny sposób, żeby przemycać juniorowi choć trochę marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  40. Rewelacja, te gwiazdki- jestem zauroczona i chcę potworzyć, może nawet na świątecznym stole ;) Porywam link i przekazuje mamie ;)
    Ściskam,
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  41. Od dłuższego czasu mam ochotę na jakieś super ciasto marchewkowe :) ale w tym przepisie przeraziła mnie ilość cukru...
    Pięknie wygląda Twoje ciacho :D
    Ściskam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Dwie szklany cukru to dużo... ale i tak bym jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Natalio, pyszna sprawa! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SŁOWO POZOSTAWIONE NA MOIM BLOGU:)