Witajcie!
Kto z nas nie lubi szarlotki???
Jabłek z cynamonem?
Ja uwielbiam..
A ta jest naprawdę niesamowita!
Miałam szczęście, że zrobiłam dwie, bo u Mnie łasuchów dużo...
Nie miałam nigdy dobrego przepisu na szarlotkę.
A w pewien wakacyjny dzień oglądając program "Ewa gotuje" natknęłam się właśnie na ten przepis...
Uważam, że to najlepsza szarlotka jaką jadłam...
Bardzo dobre ciasto, Jabłka i cynamon...
"Niebo w gębie"
Kochane spróbujcie!
Ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
12 dag zimnego masła
Siekamy, aby powstała kruszonka. robimy kopczyk i dodajemy jedno jajko.
Ugniatamy ciasto.
Wkładamy na chwilę do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka.
Kroimy na talarki. Dodajemy łyżeczkę cynamonu.
W przepisie było można dodać jeszcze garść rodzynek w rumie i uprażone orzechy włoskie.
Dla Mnie jednak byłoby to za dużo i tych dwóch ostatnich składników nie dodałam.
Większą część ciasta wałkujemy, kładziemy na dół tortownicy. Następnie wyklejamy boki. Na ciasto kładziemy jabłka i na końcu mniejszą część cista wałkujemy, wycinamy paski i układamy "kratkę".
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około jedną godzinę.
Smacznego!
Witam wszystkich nowych gości i dziękuję Wam kochane za piękne komentarze;-)
Buziaczki!
Pozdrawiam!
Natalia
;-****
Natuniu spadłaś mi z Nieba normalnie całuję mocno za ta szarlotkę jutro piekę ;) no DZIĘKUJE BUZIAM
OdpowiedzUsuńPyszna szrlotka. To takie ciasto późnego lata. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMyyyy wygląda pysznie :)))) ojjjj szkoda Natalko,że nie mieszkasz w Olsztynie:(
OdpowiedzUsuńDomowa szarlotka to najlepsze co może nas spotkać jesienią :) Uwieeelbiam! A Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! ;)
Przestanę naprawdę tu zaglądać! Za każdym razem same pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. tak ja też lubię takie cista. i ten przepis wykorzystam. Dziękuję
OdpowiedzUsuńale pięknie Ci wyszła;)
OdpowiedzUsuńbuziak
OOoooooo...
OdpowiedzUsuń...widzę dwie, także jedną Ci porywam!!!!!!!
;)
Uwielbiam szarlotkę, a Twoja wygląda BOSKO!!!!
OdpowiedzUsuńbuziak:)
O Kochana,to jest coś co mój mąż uwielbia.Lecz w taki wydaniu,jeszcze nie piekłam;))Czas spróbować,pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami ale w takim wydaniu jeszcze nie robiłam. Mam ochotę spróbować bo wygląda genialnie. I jak zwykle pięknie podane
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna i ...latwa !!!!!!!!!!! Cieplutko pozdrawiam Natalko!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńa.
Szarlotka wygląda pysznie i pewnie tak właśnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za ciepłe, miłe odwiedziny i oczywiście gorąco zapraszam, zawsze:)
Pozdrawiam cieplutko
ja tez lubie, dzisiaj moze zrobie apple crumble.. to jedyne na co stac moje dwie lewe rece
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, Twoja wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńSzarlotkę mogłabym jeść codziennie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń